reklama

Budeme si ešte môcť niekedy kúpiť pravý slovenský cesnak?

Variť sa bez cesnaku na Slovensku asi nedá. Ide prakticky do väčšiny našich jedál. Aká je však kvalita cesnaku ktorý sa predáva, o tom radšej pomlčím. Aká je teda skutočne situácia s touto tradičnou plodinou na Slovensku ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Na kritickú úroveň sa dostalo pestovanie na Slovensku v r. 2011 kedy výmery na ktorých bol pestovaný slovenský cesnak klesni na zhruba 11 ha. Oproti minulosti kedy sa cesnak pestoval na Slovensku na plochách 400-600 ha v niektorých rokoch i viac sa dá povedať, že sa prakticky prestal pestovať. V súčasnosti je situácia o niečo lepšia hlavne vďaka jednému veľkému pestovateľovi na juhu Slovenska, ktorý začal pestovať cesnak vo veľkom. I tam však nemôžeme celkom hovoriť o slovenskom cesnaku pretože gro jeho cesnaku tvoria francúzke odrody. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Je možne s tým niečo urobiť ? Otázka na mieste. Záujem u spotrebiteľov je a veľký ! So skupinou nadšencov sme pred 4 rokmi založili občianske združenie Slovenský cesnak, ktorého hlavnou úlohou bolo a je podporovať slovenských pestovateľov cesnaku a budovať povedomie u spotrebiteľov aby sa zameriavali na nákup nášho domáceho cesnaku. 

 Slovenský cesnak je však stále vo veľkej miere nedostupný. V obchodných sieťach ho prakticky nevidíme a u pestovateľov, ktorí ho ešte pestujú je obyčajne hneď vypredaný. Prečo sa teda nepestuje medzi farmármi viac ? Príčin je viacero. Prvým a asi aj najväčším problémom je, že väčšie množstvo, ktoré by náš bol schopný dopestovať nedokáže predať za primerané veľkoobchodné ceny. Výkupne veľkoobchodné ceny, ktoré ponúkajú našim farmárom obyčajne nepokrývajú ani náklady na dopestovanie a spracovanie, avšak ku konečnému spotrebiteľovi sa dostáva častokrát za ceny, ktoré prevyšuj 200 a viac násobok výkupnej ceny 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Výrobne náklady sa pohybujú u našich farmárov niekde na úrovni 2,20-2,5€ (udaje sme získali prieskumom od pestov

porast cesnaku
porast cesnaku (zdroj: Ing. Július Kráľ)

ateľov cesnaku). Pre zníženie ceny nákladov by boli nutné investície do špecializovaných strojov na výsadbu, vyberanie, triedenie, čistenie či balenie to znamená veľké investície . Problémom je ale výkupná cena. Ta sa väčšinou pohybuje na úrovni okolo 2€/kg (výkupne ceny sme získali po tom ako sme sa pokúšali nájsť pre našich farmárov odbyt ), čo obyčajne nepokrýva ani náklady na výrobu. Sami sa však všade môžeme presvedčiť že cesnak sa predáva od zhruba 5€ hore. Kde je teda problém ? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Záujem slovenského farmára o jeho pestovanie je, avšak reálne ich tento stav odrádza od pestovania. Každým rokom sa nájdu nový záujemcovia o pestovanie avšak takmer bez výnimky môžeme hovoriť len o malých plochách spravidla do 1ha. Väčšina súčasných pestovateľov ho pestuje na malých výmerách, spravidla dopestujú iba toľko cesnaku, ktorý dokážu zrealizovať na miestnom trhu. Slovenský cesnak naši farmári predávajú obyčajne v cenovom rozmedzí 5-8€/kg, čo je mnohokrát oveľa menej ako je to v obchodných sieťach.

 Ďalším faktorom ktorí odrádza našich farmárov je vysoká prácnosť. Samozrejme, že existuje mechanizácia a kompletná technológia kde je prakticky úplne odbúraná ľudská práca. Avšak v kombinácii s pomerne vysokými nákladmi na zabezpečenie sadzača, vyorávače, viazačky triedičky ..... a veľmi problematickou realizáciou úrody (väčších množstiev – nízke výkupné ceny ) na slovenskom trhu drvivá väčšina farmárov zostáva pri tradičnom pestovaní cesnaku s vysokým podielom ručnej práce, a to sa stáva čím ďalej tým viac prekážkou nakoľko cena práce neustále (aj keď pomaly) ale stúpa a stále je väčší problém dostať ľudí pracovať na polia. Investícia za týchto podmienok do technológie je pri malých výmerách prakticky nevratná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ak by sme sa pozreli na tradičný spôsob pestovania bez mechanizácie je potrebných asi 20 zásahov od výsadby cez ošetrovanie až po vyčistenie a triedenie do kvality v akej sa dostáva k Vám spotrebiteľom.

 Kvalita našich cesnakov je v porovnaní s tým čo sa sem dováža mnohokrát vyššia. V závislosti na odrode majú naše cesnaku 5-11x vyšší obsah aromatických látok hlavne s tými ktoré sa dovážajú z Činy. Pokiaľ by sme sa na to pozreli aj z hľadiska ceny a pohľadu spotrebiteľa, tak 1kg slovenského cesnaku nám vyváži minimálne 5kg nekvalitneho dovozového. Pri prepočte to znamená, že ak kúpite nekvalitný cesnak aj po 4€ (už skoro nemožne) tak na ten istý efekt v kuchyni v porovnaní s naším potrebujete asi 5kg čo v prepočte znamená 20€ za dovozový, za kilo slovenského zaplatíte 5-8€. Viac netreba komentovať

 Čo by pomohlo aby sa slovenský cesnak znovu objavil na našich poliach a trhu.? V prvom rade skutočný záujem spotrebiteľa. Pre obchodne siete sú okrem ich obchodnej politiky dôležitý aj faktor záujmu. Ak je o niečo skutočne záujem vedia to do sortimentu zaradiť takmer okamžite. Klasický spôsob ktorý je teraz zaužívaný teda ponuka, zalistovanie, pravidelné dodavky počas roka to je po finančnej a logistickej stránke pre slovenských farmárov ekonomicky skoro nedostupné. Zatiaľ to však vyzerá tak , že sa spokojíme s tým čo nám obchodné siete ponúknu.

 Osobne vy som však dal prednosť ak by sa spotrebitelia začali chovať viac slovensky a teda nakupovali priamo u farmárov ako je to bežne napríklad v Nemecku či Francúzku. Záujemcovia určite nájdu u našich farmárov aj ine produkty a určite vo výbornej kvalite a verím, že ešte aj vo výborných cenách.

 Pre tých, ktorí majú k cesnaku blízko by som určite odporučil Festival cesnaku, ktorý sa koná v Čechách, v areáli krásneho zámku BUCHLOVICE. Nájdete tam všetko čo sa týka cesnaku nielen samotný cesnak, nájdete tam pestovateľov, dobre jedlá hudobný program a ktorým by to ešte nestačilo môžu si prezrieť nádherný park a zámok.

 Verím, že aj my si začneme trochu viac vážiť našich domácich produktov, ktoré nielenže sú zdravé, čerstvé ale podporíme i našich farmárov ktorí to skutočne veľmi potrebujú. 

Július Kráľ

Július Kráľ

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Čim viac o prírode viem, tým viac ma to núti študovať, lebo si uvedomujem koľko toho ešte neviem. Pracujem v oblasti záhradníctva už viac ako 20 rokov, taktiež sa dlhodobo venujem i problematike slovenských farmárov. Som optimista, verím, že všetky prekážky, s ktorými sa stretávame sú nevyhnutné k tomu aby nás riešenia dokázali posunúť vpred. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu