reklama

Vážime si naše zdravie ?

Nedávno som sa dostal na skutočne zaujímavú akciu na jednej malej rodinnej farme. Ponúkajú okrem iného i domáce sliepky, zo skutočného chovu nie tie, ktoré kupujeme a ich „výroba – inač sa to nazvať nedá netrvá viac ako 50 dní

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Pre svojich zákazníkov varili obyčajnú kuraciu polievku. Čo je na tom výnimočné. Výsledok. Varili ju v dvoch hrncoch do ktorých pridali na gram (vážili to) rovnaké množstvo zeleniny, korenia soli a všetkého čo do polievky patrí až na to najdôležitejšie – sliepku. V jednom sa varila ta z hypermarketu a v druhom niekoľkomesačná z domáceho chovu. Hádajte aký bol výsledok. Chuť každej polievky bola úplne iná. Pre neveriacich odporúčam taký pokus vykonať doma (len to kura akože z domáceho chovu nekupujte v hypermarkete – aj keď tak môže byť označené) 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
domáca je len domáca
domáca je len domáca (zdroj: Ing. Július Kráľ)

 Potraviny sa v posledných rokoch stali biznisom pre obchodníkov. Ako sme však na tom mi spotrebitelia. Podľa mňa stále horšie. Škandálov s potravinami pribúda, sú čoraz nekvalitnejšie a často sa nám spotrebiteľom ponúkajú „novinky“, ktoré sú na tom s kvalitou horšie ako pôvodný produkt .... ale veď treba ponúkať stále niečo nové. Už nepridávajú odpad len do masových výrobkov, kde to môžu zakryť finálnou úpravou korením a farbivami.

 Idu ďalej, pred časom som sa zoznámil s človekom, ktorý obchodoval s kuracím mäsom, skončil s tým lebo priamo od nemenovaného hypermarketu prišla požiadavka že mäso musí obsahovať ešte 25% vody naviac, bežná prax napichať mäso vodou, veď prečo by sme si nezaplatili za vodu. Už to nezvládol a prestal obchodovať s touto komoditou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Asi pred rokom som sa dostal do malej prevádzky kde robia kyslú kapustu. Čo to v praxi znamená ? Takáto kapusta sa vyrobí asi za 24 hodín. Zabalia ju a šup na pult. S kvasenou kapustou nemá nič spoločne, zákazníka neklamú pretože na obale je skutočne napísané kysla kapusta. Ale ruku na srdce, koľkí z Vás by si reálne v obchode uvedomili rozdiel medzi kyslou a kvasenou kapustou. Som presvedčený o tom že väčšina by nad tým nerozmýšľala, skôr by sa pozrela na cenu. Kysla kapusta neobsahuje nič z toho čo kvasená je to len ocot a koreniky a rôzne prídavky na stabilizáciu ale chutí skoro ako kvasená. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Hovoriť o množstve ďalším podvodoch asi netreba, informujú o tom asi všetky média. Ale prečo sa to deje. Bude to najskôr nezáujmom nás spotrebiteľov. Podvody s potravinami sa týkajú takmer vždy veľkých výrobcov, alebo ešte častejšie výrobcov, ktorí ktorý vyrábajú určitý produkt len pre konkrétnu obchodnú sieť.

 A tam sa skutočne dejú „zázračné“ veci. Produkt netvorí výrobca ale obchodník. Ako to funguje. To som sa dozvedel po rozhovore s majiteľom jednej takej prevádzky. Konkrétne sa to týkalo šalátov. Funguje to opačne ako by malo. Normálne by to fungovalo, že výrobca si zráta náklady maržu a produkt ponúkne. Funguje to ale tak, že obchod zadefinuje chcem takýto šalát a maximálna cena za 100g je takáto. Výrobca má len dve možnosti buď vyrobí kvalitný produkt a nepredá ho alebo vytvorí produkt podľa ceny, samozrejme kvalita nie je potom dôležitá. Chuť sa dotiahne chémiou. A nám to chutí !?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Všade sa píše o tom aké prísne testy sa vykonávajú pre bezpečne množstvo ale zatiaľ som nikde nenašiel (možno je to len moja nevedomosť alebo nedostatok informácii), že by niekto testoval nejakú priemernú spotrebu najbežnejších potravín, ktoré skonzumuje priemerný človek denne, stanovil celkovú dávku takto prijatých „chemikálii“ a povedal aj to je to stále bezpečné !

 Osobne dám radšej vždy prednosť produktu, ktorého poznám pôvod, či už mäso, zelenina, masové výrobky. Snažím sa nakupovať u farmárov a známych, kde určite viem, že „nefičia“ na chémii a doplnkoch.

Ako ste na tom vy ? 

Július Kráľ

Július Kráľ

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Čim viac o prírode viem, tým viac ma to núti študovať, lebo si uvedomujem koľko toho ešte neviem. Pracujem v oblasti záhradníctva už viac ako 20 rokov, taktiež sa dlhodobo venujem i problematike slovenských farmárov. Som optimista, verím, že všetky prekážky, s ktorými sa stretávame sú nevyhnutné k tomu aby nás riešenia dokázali posunúť vpred. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu